Blog

September 16, 2015 Published by Dirk van Wijk

The art of engineering: missie geslaagd!

Wie kan het beter vertellen dan iemand die heeft meegedaan?

Door: Gerco Versloot, Topic Embedded Systems

The art of engineering is een twee daagse workshop waarin het realiseren van een robot voor een klant centraal staat. Tijdens dit proces werd er gekeken wie we waren en hoe we reageerden op bepaalde situaties.

 

De cursus begon met een klant die de volgende dag een werkende robot wilde hebben om mee te doen in een wedstrijd. In het begin was er weinig informatie beschikbaar en moesten we samen als team achter de wensen en eisen komen. De belangrijkste manier om aan deze eisen te komen was door te vergaderen met de klant. Tijdens die vergadering kwamen er verschillende interessante situaties langs die we op dat moment probeerden op te lossen. Af en toe werd er een time-out gehouden om te bespreken wat er gebeurde of als het gesprek vast liep. Op dat moment kwamen we er achter dat we vaak aannames maakten of veel te hard aan het nadenken waren.

 

Na de vergaderingen gingen we als team aan de slag om verschillende prototypes te ontwikkelen. Vanwege de tijdsdruk werd besloten om het team op te delen om meer werk klaar te krijgen. De verdeling bestond uit software en mechanica. Binnen mechanica werkten we aan twee onderdelen tegelijkertijd. In deze fases kwam heel duidelijk naar voren wat voor personen we waren en hoe we samenwerkten. Ook werd er een projectleider aangesteld om het project te begeleiden. Deze rol werd een paar keer door iemand anders vervuld. Hierdoor zagen we verschillende aanpakken van de leiderschap. Dit was heel interessant omdat iedereen weer anders reageerde bij een andere leiderschapsstijl.

 

Halverwege de tweede dag was het derde prototype af en konden we gaan testen of de robot voldeed aan de eisen van klant. De testen gingen erg goed en na wat kleine veranderingen was de robot klaar voor de wedstrijd. Iedereen die op dat moment nog op kantoor was werd uitgenodigd om naar de wedstrijd te kijken en de robots aan te moedigen. Onze robot deed het heel goed maar was helaas niet goed genoeg om de concurrentie te verslaan.
Gelukkig was de klant erg tevreden en was de missie geslaagd!